La sfarsitul lunii noiembrie, intra in vigoare legea pietelor

Scris de Echipa Alcedo

piata 2Prin noua lege a pietelor, producatorii agricoli vor avea acces la 40% din spatiile de comercializare din piete, iar consumatorii vor sti ca produsele achizitionate sunt certificate.

Legea privind reglementarea pietei produselor agricole a fost promulgata de presedintele Romaniei. In cel mult 30 de zile, Ministerul Agriculturii, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va emite normele metodologice de aplicare si tipizatele, astfel incat legea sa devina functionala pana la finele lunii noiembrie. Conform noii legi, certificatele de producator vor fi inlocuite cu atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor, iar spatiile minime din piete alocate producatorilor agricoli vor creste la 40%. Comercializarea productiei din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achizitie, ceea ce inseamna ca vor avea acces in piete producatorii adevarati si mai putin intermediarii„, a spus Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Potrivit, secretarului de stat, producatorii agricoli trebuie sa-si ridice noile atestate de producator de la primarie, insa acestea vor fi avizate si de asociatiile fermierilor din zona.

Certificatul de producator se inlocuieste cu un atestat de producator si nu mai este aprobat doar de primarie, ci si de asociatiile fermierilor din zona. Astfel, consumatorii au certitudinea ca produsele pe care le cumpara din piete provin direct de la producatori si sunt certificate, adica se cunoaște trasabilitatea lor. Aceasta lege este asteptata de mult timp de adevaratii producatori agricoli, care doresc sa isi valorifice productia in pietele agroalimentare din Romania„, a spus acesta.

sursa:agerpres.ro