La finele lunii mai va fi o discutie referitoare la reautorizarea glifosatului pentru 15 ani Majoritatea statelor membre, inclusiv Romania sustin prelungirea acestuia

Scris de Echipa Alcedo

erbicideIeri, intr-o declaratie facuta de secretarul de stat, Daniel Botanoiu pentru Agentia de stiri – Agerpres, tara noastra va sustine prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pe o perioada de 15 ani, in conditiile in care studiile nu au demonstrat ca produsul afecteaza sanatatea umana si cea a mediului. Mai mult, prelungirea glifosatului va permite fermierilor romani sa intre in competitie nu doar cu fermierii europeni, ci si cu cei din Brazilia, Australia, China, Argentina sau Rusia. Acesta a precizat ca o discutie la nivel european referitoare la autorizarea glifosatului ar putea avea loc la finalul lunii mai, inceputul lunii iunie 2016, iar majoritatea statelor europene sunt in favoarea reautorizarii acestuia pentru 15 ani. “Aprobarea pentru glifosat ca substanta activa la nivelul european a fost data din 2001 pentru o perioada de 15 ani. Se implinesc cei 15 ani, deci trebuie reluat acest proces de reautorizare. Majoritatea statelor europene au mers pentru reautorizarea produsului, de fapt nu au fost pozitii contra reautorizarii, avand in vedere raportul calitate/pret pe care il are acest produs. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a spus ca nu are efecte cancerigene, deci nu este un produs care sa dauneze sanatatii umane sau sanatatii mediului. Problema care exista se refera la un coformulant, respectiv,  tallo-amina (vezi revista Sanatatea plantelor, nr. 215) , un produs pe care il contine erbicidul acesta si despre care anumite studii, facute in paralel cu EFSA de anumite organizatii sau asociatii de mediu, au afirmat ca ar exista suspiciuni ca se pot produce disfunctionalitati”, a explicat oficialul MADR.

Perioada de aprobare a glifosatului expira pe 30 iunie 2016. Comisia Europeana (CE) a elaborat un proiect de Regulament de reaprobare a acestei substante insa deocamdata, nu a fost luata o decizie finala cu privire la utilizarea acestui erbicid. In cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje, sectiunea “Fitofarmaceutice – Produse de Protectie a Plantelor – Legislatie”, din 7-8 martie 2016, s-a pus in discutie reaprobarea substantei active glifosat. Perioada de aprobare a fost propusa pentru 15 ani, insa atunci majoritatea statelor membre au fost de acord ca ar trebui reaprobat doar pentru 10 ani. Deoarece o parte din statele membre nu au fost de acord cu reaprobarea substantei active fara tallo-amina, CE a amanat supunerea la vot a reinnoirii aprobarii substantei active.

Pe 13 aprilie 2016, deputatii europeni au solicitat ca autorizatia pentru glifosat sa fie prelungita de Comisia Europeana doar pentru 7 ani in loc de 15 ani, si doar pentru uz profesional. In plus, deputatii au cerut o evaluare independenta si publicarea tuturor dovezilor stiintifice pe care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

Studiile stiintifice despre glifosat infirma “eventualul efect cancerigen”

Numeroase voci sustin ca de fapt scandalul din jurul glifosatului este unul politic, si asta pentru ca studiile efectuate pana acum infirma ca glifosatul ar avea efect cancerigen. Dosarul toxicologic al glifosatului, depus de „Task Force” (GTF, format din 24 de companii) pentru sustinere a prelungirii autorizarii acestei substante active contine 15 studii legate de „eventualul efect cancerigen” care ar infirma aceasta posibilitate (vezi pe larg in revista Sanatatea plantelor, nr.215). Publicarea studiilor solicitata de comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara (EFSA), Vytenis Andriukaitis nu a fost acceptata de GTF, probabil deoarece devenind publice datele respective ar putea fi utilizate de alti producatori de glifosat pentru a-si autoriza aceasta substanta activa in UE (dar si in alte zone) fara a fi contribuit la aceste studii costisitoare.

 In cele din urma s-a propus ca sub egida comisarului UE pentru Sanatate si Siguranta Alimentara sa fie permisa expertilor IARC (Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului), dar posibil si altor experti sa studieze dosarele „in room” (cu usile inchise) fara a fi autorizati sa le copieze. Sa speram ca aceasta solutie va fi acceptata de toate partile, iar glifosatul, atat de util fermierilor va fi reautorizat pentru 15 ani.

sursa: agerpres.ro

Text adaptat de echipa ALCEDO