Irigatiile, tot mai necesare agriculturii autohtone

Scris de Echipa Alcedo

Datorita vremii bune, care a sustinut cresterea productivitatii in piata cerealelor si in cea a florii-soarelui sau a rapitei, agricultura a adus incasari de 17-18 miliarde de euro fermierilor in ultimii doi ani. Cantitatile mari de materii prime disponile in piata au dus la cresterea exporturilor, astfel ca Romania a devenit exportator net de produse agroalimentare pentru prima data in ultimele doua decenii. Ministrul Agriculturii a reusit sa accelereze plata subventiilor directe pentru terenurile agricole, astfel ca fermierii au reusit sa isi acopere la timp datoriile fata de furnizori.

Ministerul condus de Daniel Constantin nu a reusit insa sa faca niciun pas concret catre dezvoltarea de proiecte majore pentru infrastructura de irigatii, astfel ca producatorii de cereale raman direct dependenti de conditiile meteo. Ministrul Agriculturii a scris si o lege care reglementeaza tranzactiile cu terenuri agricole dupa liberalizarea totala a pietei la inceputul acestui an, dar actul normativ nu a reusit sa tina in frau apetitul fondurilor de investitii pentru plasamentele in Romania, avand in vedere ca actul normativ poate fi ocolit prin tranzactionarea de actiuni la firmele care detin teren arabil.

irigatii

sursa: Ziarul Financiar

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.