Invazie de rozatoare, in culturile agricole

Scris de Echipa Alcedo

rozatoare

Dupa o recolta foarte buna de rapita si chiar de grau, fermierii sunt in plin sezon de semanat al culturilor de toamna. Din cauza ca lunile august si septembrie nu au fost foarte bogate in precipitatii, fermierii se confrunta cu o invazie puternica de rozatoare (soareci de camp).  Acest fenomen a fost semnalat aproape in toate zonele agricole ale tarii. Invazia este atat de mare, incat daca te deplasezi cu masina noaptea pe langa campuri, ai senzatia ca se deruleaza “un film de groaza”. De obicei aceste animale isi fac galerii in zonele inierbate, pe terenurile necultivate, dar acum densitatea fiind mare au migrat in culturile agricole. In conditiile in care nu se intervine rapid, culturile semanate in acesta toamna ar putea fi compromise, mai ales daca toamna va fi lunga si  cu temperaturi ridicate.

Cum s-a ajuns la o astfel de situatie? In primul rand trebuie mentionat ca iarna trecuta a fost foarte blanda mai ales daca ne referim la vestul tarii. De acolo au venit si primele semnale ale fermierilor privind aceasta problema. Pe langa vreme, un alt factor care a dus la o astfel de situatie este faptul ca tehnologia de productie s-a modificat, multi dintre agricultori mergand pe lucrari minime ale solului, fara aratura de adancime.

De asemenea, intrarea Romaniei in UE, are parti bune dar si parti rele. Desi inainte de 2007 in Romania existau produse omologate pentru astfel de cazuri, produsele care mai sunt omologate astazi, respectiv raticidele pe baza de bromadiolon, nu asigura o solutie de combatere. Ele sunt eficiente in cazul in care invazia este mica. Solutia o reprezentau produsele pe baza de endosulfan, care din pacate nu mai sunt omologate pentru utilizare in Europa. Acestea se puteau aplica prin pulverizare, intr-un timp foarte scurt, pe suprafata mare asigurand o combatere eficienta. Solutia care s-ar impune ar fi o derogare pentru utilizarea temporara a acestui produs care sa rezolve problema, insa daca aceasta derogare nu este obtinuta rapid atunci cu siguranta vom vedea multe suprafete cu culturi de toamna compromise.

Sanatatea Plantelor