Informare meteo: ploi si temperaturi foarte scazute

Scris de Echipa Alcedo

vremea - ploaieAdministratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de vreme rece si ploioasa, care a intrat in vigoare de aseara si este valabila pana maine la orele 18:00. Asadar, vor fi prezente pe intreg teritoriul agricol al tarii ploi torentiale, cantitatile de apa urmand a depasi 20-25 de litri pe metrul patrat, iar izolat 40-50 de litri pe metrul patrat. De asemenea, meteorologii avertizeaza ca o masa de aer polar va ajunge deasupra Romaniei la mijlocul acestei saptamani, ceea ce va determina o scadere puternica a temperaturilor. Temperaturile minime se va incadra intre 8-17 grade Celsius, iar cele maxime cu greu vor atinge 23 grade Celsius.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura. Asa ca ploile de zilele acestea sunt binevenite pentru culturile care tocmai ce au fost infiintate. Despre starea de vegetatie a culturilor agricole, precizam ca  la culturile de toamna infiintate pana in prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de crestere si dezvoltare (germinare, rasarire, infrunzire) au fost incetinite. Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere, maturarea lemnului, recoltarea fructelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor. Fenologic, rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor afla in fazele de germinare si rasarire (10-60%), precum si aparitia primelor frunze (10-25%). In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc), se vor efectua in conditii relativ bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.