Inca este momentul pentru combaterea daunatorilor (formele hibernante) in pomicultura !

Scris de Echipa Alcedo

 Nu neglijati, un tratament aplicat acum, reduce  infestarea  si numarul de tratamente in vegetatie!

Tratamente efectuate in perioada repausului vegetativ (pana la pornirea in vegetatie), ajuta la combaterea formelor hibernante ale paduchilor testosi (paduchele din San Jose), dar si a altor daunatori (ouale paianjenului rosu al pomilor, ouale afidelor, etc).

Cu ce putem face tratamentul?

Din acest sezon compania ALCEDO vine cu un nou produs, N-OIL, un ulei vegetal care se poate aplica impreuna cu insecticidul MOSPILAN 20 SG, pentru combaterea formelor hibernante ale paduchilor testosi, dar si a altor daunatori. Acest adjuvant imbunatateste performantele tratamentelor fitosanitare aplicate in pomicultura, in perioada repausului vegetativ. Are efect asfixiant pentru ouale de afide si acarieni. Nu produce fitotoxicititate pomilor, indiferent de momentul aplicarii amestecului. Tratamentul se aplica iarna sau spre sfarsitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (inceputul dezmuguritului-faza de „urechiuse de soarece” la mar si de „buton verde” la prun), cand temperatura ambianta depaseste 4 grade C, este calm atmosferic (pentru evitarea driftului) si nu exista conditii de precipitatii in timpul sau imediat dupa aplicarea tratamentelor. Eficacitatea amestecului se mentine peste 30 zile de la aplicare si nu afecteaza fauna utila. Doza recomandata este de 10-15 l/ha (1%) N-Oil + 0,45 kg/ha Mospilan 20 SG. Cantitatea de solutie folosita este intre 1000 – 1500 l/ha, in functie de talia pomilor, astfel incat sa se realizeze o acoperire cat mai uniforma a ramurilor si tulpinii.

Retineti! Aceste tratamente se fac spre sfarsitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (faza de „urechiuse de soarece” la mar si de „buton verde” la prun).

La soiurile de mar, sensibile la fainare, se poate aplica in amestec cu un fungicid sistemic, asa cum este Topsin 500 SC, 2,1 l/ha (0,14 %) la inceputul dezmuguritului, asigurandu-se combaterea concomitenta si a altor boli, asa cum este rapanul marului.

Totodata, la speciile semintoase de pomi se poate aplica impreuna cu Alcupral 50 PU, 4,5 kg/ha (0,3 %), pentru prevenirea atacului timpuriu al focului bacterian (Erwinia amylovora), iar la speciile samburoase impotriva moniliozei. Nu se va aplica in amestec cu produsele pe baza de sulf, zeama bordeleza si captan.

Alcupral 50 PU se poate aplica si la par si gutui, pentru prevenirea atacului timpuriu al focului bacterian (Erwinia amylovora), doza utilizata fiind in functie de specie, astfel la par doza este de 3,0 kg/ha (0,3 %), iar la gutui 4,5 kg/ha (0,3 %).

Atentie la basicarea frunzelor (Taphrina deformans) la piersic!

Tratamentul trebuie efectuat inainte de plesnirea mugurelui. Pentru acesta ciuperca patogena va recomandam fungicidul TOPSIN 500 SC, in doza de 1,4 l/ha (0,14 %).

Despre tratamentele care vor urma vom vorbi la momentul respectiv.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: http://aplicatia.alcedoltd.ro/

Echipa ALCEDO