Inainte de a infiinta culturile de toamna, Acum este momentul optim pentru a face analize de sol!

Scris de Echipa Alcedo

 

analiza solFERTILIZAREA RATIONALA INSEAMNA ANALIZE DE SOL

Solul este o resursa pe care agricultura o consuma si a consumat-o foarte mult, fara a se mai pune ceva in loc. Este ingrijorator faptul ca, din studiile pedologice facute, daca la inceputul secolului trecut, Romania avea un sol cu cantitatea de humus undeva la 20%, in momentul de fata, conform ultimelor studii acesta a ajuns la valoarea de 3-4%. Evident, exista cazuri unde procentul este si mai mic, asa ca pentru solurile unde astazi intalnim un continut de humus de 3-4% putem spune ca are o aprovizionare buna. Aceasta scadere a continutului de humus arata ca de-a lungul timpului s-au extras foarte multe elemente nutritionale, fara a pune si ceva in loc. Aceasta este realitatea pe care fermierii trebuie sa o constientizeze, dar si sa o cuantifice pentru a putea veni cu solutii adaptate tipului de sol pe care il detin si recoltelor pe care vor sa le obtina. De aceea este important ca fiecare fermier sa aiba in vedere o aplicare corecta a ingrasamintelor, acest lucru fiind posibil doar in urma unor analize de sol.

In cadrul emisiunii “Ferma”, difuzata la finele saptamanii trecute pe TVR2, s-a putut viziona un reportaj interesant si, totodata, util pentru fermieri despre importanta analizelor de sol, fertilizarea corecta, dar si despre momentul optim pentru a face analiza solului. Reportajul a fost realizat la laboratorul ALCEDO de la Herasti, judetul Giurgiu, unde specialistii companiei au facut cateva recomandari fermierilor. “Tinand cont ca, rapita si cerealele paioase s-au recoltat, iar pana la infiintarea culturilor de toamna mai este putin timp, acum este perioada optima de efectuat  analize de sol. Necunoscand nimic despre sol, nu veti putea intelege nevoile, necesitatile plantelor. Simpla urmarire a pH-ului solului aduce o economie semnificativa la fertilizare. Retineti! O fertilizare rationala aduce beneficii nu doar prin sustinerea culturii, ci si prin echilibrarea solului pentru culturile urmatoare. Perioada optima de efectuat analize de sol este la sfarsitul culturii premergatoare, iar timpul de executare in laboratorul de la Herasti este intre 7-10 zile. Avand informatii despre solul pe care-l analizam, vom putea face recomandari pentru fermieri”, a explicat in cadrul emisiunii “Ferma”, ing. Emilian Tudor, seful laboratorului de analize chimice de la Herasti. Puteti viziona acest reportaj, incepand cu minutul 38:22, accesand  urmatorul link: http://www.tvrplus.ro/editie-ferma-477055.

Pentru ca acum este momentul optim sa faceti analize de sol, va reamintim ca le puteti face in cadrul laboratoruluisol fertil ALCEDO de la Herasti, judetul Giurgiu. Acest laborator este dotat cu aparatura ultra-moderna, iar in urma analizelor puteti obtine informatii privind: continutul de humus; pH-ul; conductivitatea electrica; nutrientii principali N, P, K; nutrientii secundari Ca, Mg; textura solului; interpretarea rezultatelor, dar si recomandari de fertilizare.

Pentru o informare cat mai corecta despre cum se face recoltarea probelor de sol puteti descarca de pe site-ul www.alcedoltd.ro un ghid util, dar si formularele care trebuie trimise impreuna cu probele recoltate.

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.