In sfarsit, legea irigatiilor a fost adoptata!

Scris de Echipa Alcedo

irigatiiIeri, in plenul Camerei Deputatilor “Legea irigatiilor” a fost in sfarsit adoptata, prin aceasta lege dorindu-se reabilitarea infrastructurii principale. Actul normativ prevede o alocare totala de peste un miliar de euro, pe o perioada de cinci ani (2016-2020), pentru a sprijini investitiile in sistemul national de irigatii.
Ministrul Agriculturii, precum si alti oficiali ai MADR au precizat ca adoptarea Legii irigatiilor este de importanta capitala, inclusiv pentru continuarea investitiilor in infrastructura secundara de irigatii.
Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se refera la plata de catre fermieri a unui abonament anual pentru irigarea culturilor. “Cea mai importanta prevedere se refera la introducerea unui abonament pentru utilizatorii, proprietarii de terenuri, atat pentru zona de irigatii, cat si pentru cea de desecare. Fermierii vor plati acest abonament in mod obligatoriu, si cand ploua si cand nu, insa pe langa asta, ii va asigura ca nu mai au un cost foarte mare la apa si energie. Apa vine catre infrastructura secundara doar pe baza acelui abonament. Fara alte costuri suplimentare. Abonamentul se adreseaza fireste celor care se regasesc in amenajarile de irigatii, in cadrul infrastructurii secundare, si care lucreaza efectiv terenul, au nevoie de irigatii”, a explicat ministrul Daniel Constantin. Abonamentul anual ar urma sa coste circa 20 de lei pe hectar, sumele incasate urmand sa fie folosite pentru investitii in infrastructura principala de irigatii.
sursa: agerpres.ro