In lipsa unei majoritati, Reautorizarea glifosatului, o chestiune inca netransata la nivel UE!

Tractor spraying soybean field at spring

Vineri, 24 iunie, in plina zi post-Brexit, cand Marea Britanie a socat intreaga lume prin luarea deciziei de a iesi din Uniunea Europeana, la Bruxelles se incerca, din nou, luarea unei decizii finale vizavi de reautorizarea glifosatului, cu aproximativ o saptamana inainte de a expira autorizatia acestuia. Nici de aceasta data nu s-a intrunit o majoritate, asa ca, cel mai probabil decizia va fi luata de Comisia Europeana, care intentioneaza sa prelungeasca reautorizarea pentru urmatoarele 18 luni. Asta pentru a se pregati un nou studiu ce va inlatura temerile ca glifosatul este posibil „cancerigen”. De altfel, pana acum niciun studiu nu a confirmat aceasta ipoteza, dar cu toate astea, sunt in continuare presiuni pentru interzicerea acestei substante active.
Este mai mult decat evident, ca scandalul din jurul glifosatului are „radacini” politice, lucru subliniat si de mai multi lideri europeni.
Precizam ca, la votul de vineri, 19 tari, printre care si Romania au votat pentru prelungirea autorizatiei (51,49%, sub majoritatea calificata necesara), Germania, Bulgaria, Grecia, Italia, Austria, Polonia si Luxemburg ( reprezentand 35,39%) s-au abtinut, in timp ce Franta si Malta au votat impotriva reautorizarii.
Reamintim ca, dosarul toxicologic al glifosatului, depus de „Task Force” (GTF, format din 24 de companii) pentru sustinere a prelungirii autorizarii acestei substante active contine 15 studii legate de „eventualul efect cancerigen” care ar infirma aceasta posibilitate.
Asteptam, ca pana la 30 iunie, Comisia sa anunte oficial ce se va intampla cu glifosatul. Mai sunt doar cateva zile…
sursa: www. farmersjournal.ie
Text adaptat de echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.