In atentia producatorilor agricoli: O noua lege pentru piata produselor din sectorul agricol

Scris de Echipa Alcedo

In urma cu doua zile a fopiata 2st adoptat de catre Camera Deputatilor proiectul de Lege pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Legea stabileste masurile de reglementare a modului de desfasurare a activitatilor economice, de valorificare a produselor agricole proprii de catre producatorii agricoli persoane fizice si de comercializare a acestora.

Proiectul de lege schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice valorifica produsele proprii in pietele agroalimentare. Specificam ca actualele certificate de producator vor fi inlocuite prin atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor. Astfel:

– atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol calitatea de producator agricol;

– carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Ambele documente se emit de Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele. Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, organizate la nivel judetean/regional/national, care se inregistreaza in acest scop la primarii.

Valabilitatea atestatului de producator este de un an de zile de la data emiterii si se vizeaza semestrial. Atestatul de producator si Avizul entitatilor mentionate elimina posibilitatea substituirii calitatii de producatori agricoli a solicitantilor care nu detin aceasta calitate.

Carnetul de comercializare indeplineste un dublu rol:

– de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata,

– de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare.

sursa: Comunicat de presa MADR

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.