In aceasta perioada, pomii fructiferi pot fi atacati de rapan si fainare

Scris de Echipa Alcedo

rapan la marPloile din ultima perioada pot favoriza aparitia la pomii fructiferi a rapanului si fainarii. Atacul de rapan (Venturia inaequalis) la mar si (Venturia pirina) la par, dar si de fainare (Podosphaera leucotricha) se manifesta in toate zonele pomicole. Ciuperca ce provoca boala numita rapan ataca frunzele, fructele si ramurile pomilor. In dreptul petelor tesutul se necrozeaza. La un atac puternic, petele pot deveni confluente, acoperind o mare suprafata. Pe fructe, atacul se manifesta in toate fazele dezvoltarii lor, prin pete brun-maslinii, aproximativ circulare, catifelate, apoi in centru crustoase, cenusii, inconjurate de o margine inchisa la culoare. La atacuri puternice, fructele cresc deformat. 

Despre fainarea la mar si par trebuie sa stiti ca apare acolo unde se cultiva marul si parul, si este o boala care produce multe daune. Frunzele si ramurile atacate de fainare se deformeaza, se ingroasa si devin casante. Pe fructe, atacul este uneori foarte rar, insa atunci cand se produce apare sub forma unor crapaturi neregulate asemanatoare cu cele produse de Venturia 

Pentru a combate cele doua boli ale pomilor fructiferi, specialistii in protectia plantelor recomanda aplicarea de produse fitosanitare. Asadar, puteti apela la fungicide ca: Alcupral 50 PU, Antracol 70 WP, Bravo 500 SC, Bumper 250 EC, Champ 77 WG, Chorus 75 WG, Clarinet, Copac, Cuproxat Flowable, Delan 700 WDG, Dithane M 45, Flint Plus 64 WG, Folicur Solo 250 EW, Folpan 80 WDG, Kumulus S, Luna Experience 400 SC, Maccani, Merpan 80 WDG, Mystic 250 EC, Orius 25 EW, Polyram DF, Postalon 90 SC, Score 250 EC, Shavit F72 WDG, Stroby DF, Sulphur 80 WG, Systhane Forte, Thiovit Jet 80 WG, Topsin 500 SC, Topsin Al 70 PU.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.