In 12 zile de investigatii, Europol a descoperit 190 tone de PPP-uri ilegale sau contrafacute

Scris de Echipa Alcedo

ppp contrafacutJurnalistii de la news.agropages.com titreaza intr-un articol aparut pe site-ul lor, ca Oficiul de Politie al Uniunii Europene (Europol) a depistat si confiscat 190 de tone de produse de protectia plantelor (PPP-uri) ilegale sau contrafacute. Acestea au fost descoperite in 12 zile de investigatii, iar actiunea s-a axat pe comertul ilegal de PPP-uri, in jurul porturilor si aeroporturilor din mai multe tari europene. Actiunea, denumita “Silver Axe” a implicat Agentii din mai multe state europene, printre care: Belgia, Franta, Germania, Italia, Slovenia, Spania si Tarile de Jos. “Actiunea Silver Axe este un exemplu de politie fara frontiere, eficienta, incurajata si sprijinita de Europol. Alaturi de partenerii sai, aplicam o politica de toleranta zero fata de cei care pun in pericol integritatea cetatenilor europeni”, a spus Wil van Gemert, director adjunct Europol.

Mentionam ca operatiunea Silver Axe a fost organizata pentru prima data, in stransa colaborare cu foarte multe autoritati europene din domeniul protectiei plantelor, iar din spusele celor de la Europol aceasta actiune se va extinde si pe viitor.

Autoritatea olandeza de Siguranta Alimentara (NVWA) a fost puternic implicata in Silver Axe, si asta pentru ca porturile si aeroporturile olandeze reprezinta “o mare poarta europeana” de intrare si iesire a PPP-urilor contrafacute sau ilegale. De exemplu, in portul Rotterdam, oficialii NVWA si inspectorii vamali au controlat 8 transporturi cu produse fitosanitare, dintre care 6 au ridicat suspiciuni. Transporturile tranzitau tari din interiorul si din afara UE. De asemenea, la aeroportul Schiphol (Amsterdam) 11 transporturi au fost verificate, iar 6.000 de litri de produse de protectia plantelor erau contrafacute, iar in bidoane exista de fapt ulei vegetal. Totodata, multe dintre transporturi prezentau documente falsificate.

Produsele de protectia plantelor sunt printre cele mai reglementate produse din lume, fiind comercializate si utilizate la scara larga. Potrivit afirmatiilor directorul general al ECPA, Jean-Charles Bocquet, fiind omologate si prezentand siguranta pentru om si mediu “produsele fitosanitare joaca un rol vital in obtinerea de productii calitative si cantitative, sigure pentru consumatorii europeni”.

In final, precizam ca potrivit raportului Comisiei Europene de anul trecut, 10% din piata europeana a produselor de protectia plantelor este contrafacuta sau ilegala.

Text prelucrat de echipa ALCEDO

sursa: news.agropages.com