Impactul pesticidelor asupra disparitiei albinelor trebuie probat prin dovezi

Scris de Echipa Alcedo

albina - neonicotinoide (1)O echipa de cercetatori de la Rothamsted Research, ce au primit finantare de la BBSRC au realizat o dezbatere privind impactul insecticidelor asupra disparitiei albinelor si a altor insecte polenizatoare. La 1 decembrie 2013, la nivelul UE au fost interzise cateva insecticide din clasa neonicotinoidelor pe motivul ca ar face rau insectelor polenizatoare. Polenizarea facuta de insecte este esentiala pentru multe culturi, dar in acelasi timp si neonicotinoidele reprezinta metoda sigura si eficienta pentru agricultura. Subiectul privind impactul neonicotinoidelor asupra albinelor a devenit unul destul de controversat, ce implica atat stiinta cat si politica.

Profesorul Lin Field de la Rothamsted Research sustine ca: “Este esential sa ne bazam deciziile in acest domeniu important al stiintei astfel incat sa putem gasi cea mai buna cale de urmat pentru a asigura atat succesul polenizatorilor cat si cele mai bune strategii privind protectia culturilor agricole”. Si profesorul Angela McLean se intreaba ce vor face acum fermierii care se confrunta cu restrictii privind utilizarea neonicotinoidelor? Vor folosi in culturile lor tratamente fitosanitare mai putine sau produse de protectia plantelor mult mai periculoase?

De retinut!

– Introduse in cultura in 1990, utilizarea neonicotinoidelor s-a extins pe scara larga ajungand la 30% din piata globala a insecticidelor;

–  Declinul populatiilor de albine si polenizatori s-a inregistrat inainte de utilizarea pe scara larga a neonicotinoidelor, cauzele fiind defapt bolile, dar schimbarea habitatului;

sursa: news.agropages.com

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.