Illico si Ingenio, doua soiuri de grau performante din portofoliul ALCEDO

Scris de Echipa Alcedo

Gheorghe Nitu, fermier – Ilfov

Pentru ca recoltatul cerealelor paioase s-a incheiat, iar campania de toamna va bate la usa, este bine sa va pregatiti de pe acum pentru semanat, achizitionand seminte performante si de calitate. Astfel, pentru grau va recomandam sa achizitionati soiurile Illico si Ingenio, asta pentru ca au confirmat, inca de la testarea din productie, atat calitativ cat si cantitativ. Productiile obtinute anul acesta de cele doua soiuri, ar face mandru orice fermier. De exemplu, in cadrul unui eveniment organizat recent la ferma sa, Gheorghe Nitu, fermier din judetul Ilfov a declarat ca a semanat de proba, 140 de hectare cu soiul Ingenio, de la Syngenta. Productiile obtinute s-au situat intre 8-9 tone la hectar, cu o proteina de 13% si cu glutenul de 25%. Intr-un interviu acordat revistei Profitul agricol, acesta a facut o comparatie intre acest soi si un soi consacrat, declarand ca: “Indicii nu sunt la nivelul celor romanesti, dar este panificabil. La Glosa insa, indicii sunt caracterizati „de exceptie”: proteina 13.5-14%, gluten 28-32%. E adevarat, productia a fost mai mica decat la cel strain, dar totusi de notat: 6.5-7.5 tone la hectar“.
Mai jos, aveti enumerate cateva dintre caracteristicile acestor doua soiuri de grau:
Soiul Illico, performanta geneticii elvetiene:
-soi nearistat;
-aparitia spicului: semi-timpuriu (prima decada a lunii mai);
-talia plantelor: inaltime medie (90 cm);
-boabe de duritate medie;
-segment de panificatie: calitate medie;
-toleranta la inghet: medie (-15º C fara strat de zapada si -20º C cu strat de zapada, timp de 5 zile consecutiv);
-toleranta la buna la cadere, in conditii pedoclimatice normale;
-toleranta la seceta: pentru un minim de productie are nevoie de 450 l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform);
– raspunde bine la conditii intensive de tehnologie.
Toleranta la boli- Fainare (Erysiphe graminis): medie; Rugina bruna (Puccinia recondita): tolerant; Rugina Galbena (Puccinia striiformis): mediu tolerant; Fuzarioza spicelor (Fusarium): foarte tolerant; Septorioza (Septoria tritici): tolerant.
Indici de calitate- continut de proteina: 11,5-12,5%; energie: W cm2 70-120; potential de productie ridicat; MMB >40 g.
Recomandari tehnologice – zonare: sud, vest si sudul Moldovei;
-densitate optima: 400-450 boabe germinabile/m2.
Soiul Ingenio, geniul productiilor stabile:

-soi aristat;
-aparitia spicului: semi-timpuriu- prima decada a lunii mai;
-talia plantelor: inaltime medie (90 cm);
-boabe de duritate medie;
-productivitate stabila;
-toleranta la inghet: medie (-13º C fara strat de zapada si -19º C cu strat de zapada, timp de 5 zile consecutiv);
-toleranta la cadere: medie, 8% din suprafata cultivata (fara regulatori de crestere);
-toleranta la seceta: pentru un minim de productie are nevoie de 400 l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform).
Toleranta la boli- Fainare (Erysiphe graminis): tolerant; Rugina Galbena (Puccinia striiformis): tolerant; Rugina bruna (Puccinia recondita): mediu-tolerant; Fuzarioza spicelor (Fusarium): mediu-tolerant; Septorioza (Septoria tritici): mediu-tolerant.
Indici de calitate- continut de proteina: 12,5-13%; energie: W cm2 >120; potential de productie ridicat; MMB >50 g.
Recomandari tehnologice- zonare: sud-est, sud-vest si sudul Moldovei;
– densitate optima: 500 boabe germinabile/m2.
In oferta ALCEDO, avem cele doua soiuri, atat din categoria biologica Baza, cat si C1. Pretul pentru samanta Baza este de 7 lei/kg, exclusiv TVA si este ambalata la sac de 25 kg, tratata cu insectofungicidul CELEST TOP, in doza de 1,3 l/t de samanta. In pretul specificat este inclusa si redeventa.
Pentru C1, pretul este de 2,75 lei/kg, exclusiv TVA, este ambalata la sac de 600 kg si tratata cu insectofungid.
Pentru mai multe informatii despre aceste soiuri de grau, dar si despre produse pentru protectia plantelor, va rugam sa contactati reprezentantul Alcedo din zona dvs. sau sa consultati site-ul http://www.alcedoltd.ro/.
Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.