Iata cum va arata carnetul de agricultor, conform Ministerului Agriculturii

Scris de Echipa Alcedo

piata 2Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Agriculturii, care a fost supus dezbaterii publice pe site-ul institutiei, carnetul de agricultor va fi eliberat de primarii si tiparit pe format A5, avand 120 de file. Fiecare exemplar va avea cate 3 file si vor fi 40 de seturi intr-un carnet. Pe langa titularul atestatului de producator, in carnet vor fi mentionati si sotul, sotia, rudele, afinii de gradul I, care pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Pe prima fila din carnet, care este nedetasabila, se vor mentiona numele si prenumele titularului atestatului de producator, domiciliul solicitantului si, de asemenea numele si prenumele persoanei/persoanelor fizice care poate/pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in afara titularului, precum si domiciliile acestora. Tot pe prima fila vor fi notate suprafetele de teren exploatate/cultivate, respectiv efectivele de animale/familii de albine/cutii viermi de matase, detinute de titular, precum si produsele pentru care se solicita emiterea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Se vor mentiona toate produsele vegetale rezultate din culturi de camp, culturi in spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si fanete, dupa caz, sau toate produsele zootehnice, sericicole, apicole, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale, obtinute din fructele si/sau legumele produse de solicitant. Toate aceste date vor fi inregistrate la nivelul fiecarei primarii in Registrul de evidenta a carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe suport de hartie si in format electronic.

In situatia pierderii, distrugerii sau furtului acestui carnet, titularul/utilizatorul lui este obligat sa anunte in termen de 24 de ore cea mai apropiata unitate de politie, precum si autoritatea emitenta, care, la cerere, poate emite un alt carnet, operand mentiunea corespunzatoare in Registrul de evidenta a carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.

sursa: curierulnational.ro