Guvernul a dat unda verde la trei Ordonante importante pentru fermieri

Scris de Echipa Alcedo

La finele saptamanii trecute, Executivul a aprobat trei ordonante extrem de importante pentru fermieri: legea privind sanctiunile din agricultura ecologica, ordonanta privind aprobarea schemelor directe de plati si cea privind simplificarea procedurilor de acordare a SAPS.

Asadar, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 7 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007.

A doua Ordonanta adoptata contribuie la stabilirea cadrului general de acordare a platilor directe in agricultura, documentatia solicitata producatorilor agricoli sa fie simplificata in scopul facilitarii procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

A treia Ordonanta vizeaza desfasurarea activitatii din sectorul agriculturii ecologice. Astfel, se creeaza cadrul institutional pentru stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor la organismele de inspectie si certificare aprobate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Proiectul a fost motivat, pe de o parte, de faptul ca folosirea frauduloasa a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca marci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare si documentele comerciale, poate induce in eroare consumatorul, acestea nefiind obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica.

Comunicat de presa Guvernul Romaniei