Guvernul a aprobat, ieri, bani pentru fermieri!

Ieri, Executivul a aprobat, plati pentru ajutoare in agricultura in valoare de circa 1,8 miliarde euro. Este vorba despre platile directe in sectorul vegetal, plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic si schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acorda pentru anul de cerere 2017.

Platile directe in sectorul vegetal sunt urmatoarele:

– schema de plata unica pe suprafata, in cuantum minim de 97,2452 euro/ha;

– plata redistributiva – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv  si 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv;

– plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire – 57,1745 euro/ha;

– plata pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic si a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plata 2017, astfel:

– 24,08 milioane euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;

-101,2 milioane euro pentru sectorul carne, specia bovine;

– 50,78 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.

Atentie! Cuantumul acestor ajutoare se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile. De asemenea, Executivul a aprobat plafonul de 48,5 milioane euro, aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acorda pentru anul de cerere 2017. Cuantumul pentru aceasta schema se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile. Incepand cu data de 16 octombrie 2017, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul tuturor schemelor de plati, iar incepand cu data de 1 decembrie 2017, va efectua platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat in avans si plafonul financiar al fiecarei scheme, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

sursa: agroinfo.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.