Grabiti-va fermieri!

Scris de Echipa Alcedo

euro-curs-valutar1 octombrie, termenul limita pentru infiintarea culturilor obligatorii pentru plata pe inverzire

Termen-limita pentru fermierii care vor sa incaseze toti banii pentru subventii! 1 octombrie este ultima zi in care fermierii pot infiinta culturile pentru strat vegetal sau cele fixatoare de azot, ambele componente obligatorii pentru zonele de interes ecologic (ZIE). Infiintarea acestor culturi, stau la baza platii pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu sau cum mai este cunoscuta printre fermieri: plata pe “inverzire”. Atentie! Puteti alege una dintre cele doua variante de culturi, nefiind obligati sa le infiintati pe amandoua!

Plata pe inverzire ocupa 30% din plafonul national anual acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si a devenit o schema de mare interes pentru fermieri, si asta pentru ca valoarea acesteia este foarte aproape de cea acordata pentru schema de plata unica pe suprafata.

Reamintim care sunt acele culturi fixatoare de azot: mazare, fasole, soia, linte, lupin, naut, bob, fasolita, trifoi, lucerna, sparceta.

De asemenea, redam si lista amestecurilor de specii de culturi pentru stratul vegetal: mustar+ovaz, mustar+facelia, mustar+rapita, latir+mazariche de toamna, latir+ovaz, mazare+ovaz, mazariche de toamna+ovaz, mazariche de toamna+secara, mazariche de toamna+triticale, lupin+trifoi, rapita+triticale si rapita+secara.

Foarte important de retinut! Zonele acoperite de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de toamna, semanate in mod normal in vederea recoltarii sau a pasunatului, si nici culturile infiintate pentru pachetele 4 si 7 ale Masurii 10 „Agromediu si clima” din PNDR 2014 – 2020 si/sau pachetele 4 si 7 ale Masurii 214 „Plati de agro-mediu” din PNDR 2007-2013, aflate in derulare. Zonele cu strat vegetal participa la respectarea GAEC 4 si se pot infiinta inclusiv pe parcelele cu suprafete mai mici de 0,3 ha.

sursa: agrointel.ro

Text realizat de echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.