Glifosatul incotro??? / Evolutia procesului de reautorizare a folosirii glifosatului

Scris de Echipa Alcedo

Joi, 19 octombrie 2017, membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au sustinut, eliminarea treptata a glifosatului intr-un termen de trei ani. Astfel, propunerea lor, care se opune deciziei Comisiei Europene, de reinnoirea autorizatiei de folosire a glifosatului, pentru zece ani, urmeaza a fi prezentata saptamana urmatoare in fata intregului Parlament de la Strasbourg. Industria europeana a pesticidelor este alarmata de actuala situatie referitoare la glifosat, cea mai frecvent utilizata substanta chimica agricola din lume, introdusa pe piata in anii 1970 de catre compania agrochimica americana Monsanto.

Inteleg ca exista o preocupare semnificativa in ceea ce priveste problema, dar pur si simplu nu vad cum rezolvati aceasta preocupare, ignorand concluziile stiintifice clare ale EFSA, ale ECHA si ale altor autoritati stiintifice din intreaga lume“, a declarat Graeme Taylor, directorul afacerilor publice din cadrul Asociatiei Europene pentru Protectia Culturilor, referindu-se la agentiile de reglementare ale UE pentru siguranta alimentelor si substante chimice, care elimina utilizarea glifosatului.

O decizie cu privire la reinnoirea glifosatului va trebui luata pana la 31.12.2017

Pana atunci, Comitetul de Apel, alcatuit din reprezentatii statelor membre si sub patronajul Comisiei Europene, cu aceeasi procedura de vot, se va pronunta asupra reautorizarii folosirii glifosatului. “Soarta” reautorizarii va fi determinata de modul in care se va intruni sau nu majoritatea calificata necesara.

Desi glifosatul a primit o evaluare pozitiva atat de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), cat si de catre Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA), totusi nu s-a intrunit majoritatea calificata pentru reautorizarea folosirii sale.

Reprezentand industria pesticidelor, Asociatia Europeana pentru Protectia Recoltelor a concluzionat urmatoarele: Comisia a propus anul trecut 15 ani, cu mai putine dovezi stiintifice disponibile. Acum, in urma evaluariii pozitive a glifosatului de catre ECHA si EFSA, propunerea pentru reautorizare pentru o perioada de 5 ani a folosirii glifosatului, pare un non sens.

Materialul integral il gasiti pe site-ul revistei Sanatatea plantelor, accesand urmatorul link: http://www.sanatateaplantelor.ro/informare-de-presa-evolutia-procesului-de-reautorizare-a-folosirii-glifosatului/

preluare din Sanatatea plantelor

sursa: LAPAR