Fungicidul Topsin 500 SC, protectie majora in prevenirea si combaterea acestei boli!

Scris de Echipa Alcedo

Atentie! Umiditatea excesiva din ultimele saptamani favorizeaza putregaiul alb la floarea-soarelui

Ploile cazute in ultimele saptamani in mai multe regiuni agricole ale tarii au creat un mediu propice pentru aparitia bolilor in culturile agricole. La floarea-soarelui, aparitia putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) este favorizat printre altele de umiditatea excesiva, asa ca nu neglijati efectuarea tratamentelor fitosanitare, in “ferestrele” in care precipitatiile lipsesc, pandind astfel momentul in care veti putea intra in camp. Pentru a intelege cat este de important sa preveniti si sa combateti aceasta boala, trecem in revista cateva dintre caracteristicile sale, dar si cateva informatii despre fungicidul Topsin 500 SC, un produs pe care va puteti baza in aceasta situatie.

Asadar, putregaiul alb in cultura de floarea-soarelui este favorizat in aparitia sa de urmatoarele conditii:

►umiditate atmosferica ridicata;

►temperatura moderata;

►PH-ul acid al solului (4,5-5);

►monocultura de floarea-soarelui sau plante premergatoare sensibile la boala;

►irigatia.

Descrierea bolii

Putregaiul alb este denumit “boala meteorologica”, fiind prezent in lanurile de floarea-soarelui, mai ales in anii umezi, ploiosi, cu temperaturi moderate. Sclerotii germineaza la temperaturi optime, intre 14-25 grade Celsius, umiditate de 60-80%, in conditii de lumina si de adancimea de 2-3 cm. Pe un sclerot pot lua nastere pana la 20 de apoteci. Ascosporii germineaza la temperaturi intre 18-24 grade Celsius. Ciuperca patrunde in tesuturile plantelor gazda prin stomate, rani sau strapungerea activa a tesuturilor. In perioada de vegetatie, boala se extinde prin miceliul uscat si faramitat al ciupercii, transportat de curentii de aer, pasari, insecte, dand nastere la noi infectii pe plantele sanatoase.

Prevenire si combatere

Pentru limitarea pagubelor produse de putregaiul alb sunt necesare masuri care trebuie aplicate in complex. Dintre masurile culturale se recomanda:

►evitarea terenurilor joase, umede sau drenarea lor;

►rotatia culturilor de 5 – 6 ani;

►aplicarea rationala a ingrasamintelor minerale la cultura de floarea-soarelui, impiedicand dezvoltarea sclerotilor;

►folosirea materialului semincer sanatos si de buna calitate, liber de scleroti si tratat cu fungicide specifice;

►semanatul in epoca optima;

►igiena culturala in decursul perioadei de vegetatie si aplicarea corecta a tuturor lucrarilor de intretinere din tehnologia plantei de cultura;

►evitarea premergatoarelor susceptibile la atacul patogenului;

►folosirea ca premergatoare a cerealelor;

►asigurarea unei densitati uniforme de 50-55 mii plante/ha, care diminueaza posibilitatile de transmitere a agentului patogen;

►cultivarea hibrizilor cu rezistenta sau toleranta la Sclerotinia sclerotiorum.

Efect preventiv si curativ cu fungicidul Topsin 500 SC

Pe langa masurile culturale de care trebuie sa tineti cont, si tratamentele fitosanitare va ajuta, asa cum va spuneam la inceput, sa combateti putregaiul alb. Asa ca, va recomandam fungicidul Topsin 500 SC, fabricat in Romania, pe care-l gasiti in portofoliul de produse al companiei ALCEDO. Acesta are actiune fungicida, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini, avand un foarte bun efect preventiv si curativ. Pentru combaterea putregaiului alb, doza omologata este de 1,4 l/ha (2 tratamente in vegetatie). Atentie! Eficacitatea cea mai buna se obtine atunci cand tratamentele se aplica preventiv, inainte de/sau la aparitia primelor simptome de boala. Momentul optim pentru aplicarea fungicidului Topsin 500 SC este la 3 – 4 perechi de frunze, iar urmatorul la inceputul infloririi, atunci cand primele flori ligulate sunt vizibile. In cazul in care nu avem conditii de presiune a bolii se poate face un singur tratament la aparitia distincta a calatidiului. De asemenea, echipamentele de stropit trebuie sa fie prevazute cu sisteme de agitare permanenta a solutiei de stropit si bine reglate pentru asigurarea uniformitatii stropirilor. Inainte de utilizarea produsului, ambalajul se agita bine, pentru omogenizarea continutului. Despre compatibilitate, va spunem ca Topsin 500 SC se poate aplica in amestec cu alte produse fungicide si/sau insecticide, cu exceptia celor alcaline, precum si cu fertilizanti foliari (MICROFERT-U, in doza de 5 l/ha, FOLIMAX BorOn 150, in doza de 3 l/ha, FOLIMAX Bor 21 PS, in doza de 2 kg/ha sau FOLIMAX BorOn Plus, in doza de 3 kg/ha).

Pentru a afla mai multe informatii despre acest produs, dar si despre alte produse, puteti contacta reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra sau consultati site-ul www.alcedoltd.ro, la sectiunea PRODUSE.

Echipa ALCEDO