Fonduri europene nerambursabile, de pana la 90% din valoarea proiectului

Scris de Echipa Alcedo

Fermierii care se asociaza si integreaza productia, pot beneficia de fonduri europene nerambursabile, de pana la 90 la suta din valoarea proiectului realizat prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Au avut loc deja doua discutii la Bruxelles si foarte multe conferinte intre reprezentantii Ministerului Agriculturii si cei ai Comisiei Europene. Au fost anumite lucruri care trebuiau clarificate. Un exemplu, care este inca in discutie, se refera la cei care vin pe partea de productie si pe procesare. Sa nu aiba doar 50% fonduri nerambursabile si 50% contributie proprie ci, in plus inca 20% daca intra in asociatie sau cooperativa si inca 20% nerambursabil daca integreaza productia. Este un lucru pe care inca il discutam cu Comisia. Este o prioritate care tine de un specific al Romaniei pentru ca producem si exportam din ce in ce mai mult, dar din pacate materie prima si nu produse procesate. De asemenea, avem suprafete foarte mari pe care le lucram, dar ele sunt faramitate. Daca vom stimula zona de asociere sunt convins ca in perioada urmatoare comasarea terenurilor se poate realiza rapid”, a precizat Daniel Constantin.

PNDR 2014-2020 incurajeaza asocierea si integrarea productiei, „crearea de lant scurt”, deoarece Romania, desi a devenit un jucator important pe piata agricola mondiala, continua sa exporte multa materie prima, fara valoare adaugata.

sursa:agerpres.ro