Fermierii care au datorii la stat vor beneficia de schema de sprijin pentru agricultori

Scris de Echipa Alcedo

euro -subventiiMinisterul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat recent decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) prin care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Timis va trebui sa acorde schema de sprijin pentru agricultori inclusiv celor care, la data inaintarii cererii pentru prima, aveau datorii la stat.

In data de 4 decembrie 2014, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in cauza C-304/13, APIA Timis, avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene de Curtea de Apel Timisoara, privind interpretarea unor prevederi din Regulamentul nr. 1782/2003 al Consiliului de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori”, a comunicat MAE.

Pentru a evita datoriile restante ale CJUE, la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei, neincluse in Regulament, Curtea de Apel Timisoara a solicitat ca aceasta sa se pronunte cu privire la compatibilitatea cu dreptul UE a unei prevederi nationale cu caracter normativ prin care se instituie o conditie suplimentara pentru acordarea primelor catre agricultor.

Instanta UE a considerat ca raspunsul la intrebarea adresata poate fi in mod clar dedus din jurisprudenta sau nu lasa loc niciunei indoieli rezonabile. Aceasta a stabilit ca articolul 143c din Regulamentul nr. 1782/2003 si articolul 132 din Regulamentul nr. 73/2009(2) trebuie interpretate in sensul ca se opun unei reglementari nationale care exclude de la be­neficiul ajutorului national complementar producatorii care, la data depunerii cererii lor de ajutor, au datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, in masura in care nicio conditie privind inexistenta unor astfel de datorii nu a facut obiectul unei autorizari prealabile a Comisiei Europene”, a informat MAE, precizand ca solutia pronuntata de CJUE este in linia sustinerilor Guvernului Romaniei.

sursa: agroromania.manager.ro