Fermierii calamitati urmeaza a fi despagubiti

Scris de Echipa Alcedo

In urma cu cateva zile pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a fost publicata Hotararea de Guvern privind acordarea unor ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice. Noua H.G. se refera la fenomenele manifestate in perioada ianuarie-august 2014 in sectorul vegetal din agricultura. Ajutoarele de minimis se acorda beneficiarilor, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a documentului legislativ celor care indeplinesc urmatoarele conditii de eligibilitate:
a) sunt inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cu culturile agricole/culturi in spatii protejate/plantatiile pomicole/viticole, afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie-august 2014;
b) detin procese-verbale de constatare a pagubelor;
c) nu au beneficiat de ajutoare de minimis in temeiul Hotararii Guvernului nr. 606/2014 privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada aprilie-iulie 2014 asupra culturilor agricole in spatii protejate” care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal, in cazul intreprinderilor/intreprinderilor unice care solicita acordarea ajutorului de minimis prevazut de prezenta hotarare pentru culturi in spatii protejate;
Cuantumul maxim al sprijinului financiar este urmatorul: a) grau, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica – 335 lei/ha; b) legume in camp, pepeni – 610 lei/ha; c) cartof – 700 lei/ha; d) plantatii pomicole – 1.200 lei/ha; e) plantatii viticole – 500 lei/ha; f) sfecla de zahar – 400 lei/ha; g) lucerna, mustar, tutun – 250 lei/ha; h) capsuni – 300 lei/ha; i) culturi in spatii protejate – 610 lei/ha.
Sprijinul financiar prevazut se calculeaza pentru fiecare beneficiar in functie de suprafata/suprafetele cu care este inscris in procesul-verbal de constatare a pagubelor. Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc intreprinderilor intr-o singura transa, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.
sursa: madr.ro