Este vremea erbicidarii in postemergenta la porumb!

Scris de Echipa Alcedo

Chiar daca s-au aplicat erbicide si in preemergenta, dupa rasarirea culturii de porumb si-au facut aparitia si buruienile, in solele din Romania rezerva de seminte de buruieni fiind foarte mare. In acest moment porumbul este in stadiul de 2-4 frunze, deci este perioada de aplicare a erbicidelor in postemergenta, care nu trebuie sa depaseasca stadiul de 6 frunze daca se aplica erbicide hormonale, asa cum sunt cele pe baza de 2,4 D.

Practic, acum isi fac aparitia atat buruienile monocotiledonate, cat si cele dicotiledonate, intr-un numar destul de mare.

In functie de spectrul de buruieni, erbicidele se pot aplica fie separat pentru fiecara clasa de buruieni, fie impreuna pentru combaterea tuturor buruienilor, inclusiv a celor perene, astfel:

ASTRAL 40 OD, sub forma de suspensie concentrata uleioasa fina, este un erbicid sistemic selectiv care este absorbit prin frunze si radacini, se transloca spre tesuturile de crestere, stopand diviziunile celulare si cresterea buruienilor, provocandu-le uscarea.

Dozele omologate pentru acesta sunt: 0,8 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, in faza de 2- frunzulite, 1,5 l/ha cand costreiul (Sorghum halepense) din rizomi are 15-20 cm, iar porumbul 4-6 frunze.

CEREDIN FORTE 464 SL este un erbicid selectiv si sistemic, ce actioneaza asupra buruienilor prin absorbtie atat la nivelul frunzelor, cat si al sistemului radicular, fiind omologat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene pentru culturile de porumb.

Doza omologata: 1,0 l/ha, cu aplicare cand porumbul are 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate sunt in faza de rozeta.

VECTOR este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din culturile de porumb. Solutia penetreaza suprafata foliara a buruienilor foarte rapid, migrand spre punctele de crestere ale acestora.

Doza omologata: 0,4 – 0,6 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, cu aplicare pana cand porumbul este in faza de 4-6 frunze.