Erbicidele din familia RIVAL, o solutie pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase

Scris de Echipa Alcedo

Despre combaterea buruienilor am tot scris, inclusiv recomandarea cu aplicarea tratamentelor incepand inca din toamna. Insa, in toamna trecuta, lipsa de precipitatii a facut ca semanatul sa se faca cat mai tarziu (sfarsit de octombrie), fermierii nemaiputand erbicida deoarece a venit iarna.  Culturile au rasarit incepand inca din noiembrie, dar odata cu ele au rasarit si buruienile. Asa cum se vede si din imagine, buruienile sunt in numar mare, ceea ce face sa ne gandim de pe acum cand si cu ce sa erbicidam.

Temperaturile primavaratice de saptamana aceasta fac ca buruieni sa creasca si mai mult si sa concureze planta de cultura, deci atentie ce strategie alegeti pentru combaterea acestora.

Produsele din gama RIVAL sunt o solutie eficienta, actionand asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale si perene din culturile de grau, orz, ovaz, secara si triticale, inclusiv asupra celor rezistente la 2,4 D.

RIVAL TOP 20 SG este un erbicid de tip sulfonilureic, cu aplicare in postemergenta, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene. Are actiune sistemica, cu absorbtie prin frunze si radacini, fiind translocat rapid in toata planta. In plantele de buruieni erbicidul inhiba diviziunea celulara din varfurile de crestere ale lastarilor si radacinilor.

RIVAL STAR 50 SX este absorbit prin frunze si radacini si este translocat rapid in intreaga planta. Substanta activa inhiba diviziunea celulara in varfurile de crestere ale lastarilor si radacinilor plantelor sensibile. Cresterea buruienilor este oprita dupa cateva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar dupa 5-10 zile, iar moartea acestora se produce dupa 15-25 zile.

RIVAL ULTRA se aplica in doza de 35 g/ha, postemergent, de la 2 frunze ale culturii pana la aparitia frunzei stindard (BBCH 12-39), pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, cand buruienile anuale sunt in faza de 2-6 frunze, iar cele perene sunt in faza de rozeta.

Eficacitate maxima (peste 90%) se obtine la aplicarea erbicidului in conditii de umiditate optima inainte si dupa tratament si la respectarea fazei optime a buruienilor dicotiledonate anuale si perene (2-4 frunze; Cirsium < 10 cm).

De asemenea, asocierea cu unul din surfactantii VITAL 90HURRICANE sau SILWET STAR permite o combatere mai buna a buruienilor mediu sensibile la erbicid, precum si o mai buna translocare a produsului.