Eficienta pentru o productivitate sigura: fungicidul SALVATOR 25 EW!

Scris de Echipa Alcedo

Dupa o perioada cu precipitatii abundente, culturile dumneavoastra pot fi atacate de diferiti agenti patogeni, asa ca cel mai important lucru este efectuarea tratamentelor fitosanitare. Un fungicid care si-a dovedit eficienta in mai multe culturi, atat la cereale paioase, cat si la rapita, legume, samburoase, dar si in plantatiile de vita de vie este SALVATOR 25 EW. Este a doua denumire comerciala a produsului ORIUS 25 EW, si se afla in portofoliul de produse al companiei ALCEDO. Despre SALVATOR 25 EW vrem sa va oferim cateva informatii tehnice. Este un fungicid sistemic pe baza de tebuconazol, substanta activa din grupa chimica a triazolilor. Acesta actioneaza prin inhibarea pe doua cai a biosintezei ergosterolului in peretii celulari ai organismelor tinta. Odata absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare), produsul se transloca acropetal si are o remanenta de circa 3-4 saptamani. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva, dar si curativa si eradicanta. Atentie! Pentru a preveni instalarea rezistentei patogenilor se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu SALVATOR 25 EW la aceeasi cultura si pe aceeasi suprafata intr-un singur sezon. Mai jos, detaliem culturile pentru care este omologat, dar si dozele si momentul optim de aplicare, chiar daca pentru anumite culturi momentul de aplicare a trecut:

Grau, orz

Spectru de combatere: complex de boli foliare- doza omologata este 0,5 l/ha. Momentul optim de tratament este acum primavara, dupa infratirea cerealelor si pe parcursul impaierii, cand sunt conditii optime de infectie.

Rapita

Reamintim ca se fac tratamente preventive in primavara (mai ales in culturile mai dese, bine iesite din iarna) sau curative la aparitia primelor simptome de boala, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), fainarea (Erysiphe communis). Doza omologata este de 1,0 l/ha.

Chiar daca nu este sezon de aplicare facem precizarea ca, SALVATOR 25 EW poate fi utilizat la rapita si in toamna, ca tratament pentru cresterea rezistentei plantelor la iernare si pentru combaterea patogenului Phoma lingam. In acest caz, doza este de 0,5 l/ha.

Castraveti

Spectru de combatere: fainarea (Sphaerotheca fuliginea); doza omologata: 0,05 %. Se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Tomate

Spectru de combatere: alternarioza (Alternaria solani); doza omologata: 0,05%. La fel ca si la cultura de castraveti, se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Mar

Spectru de combatere: fainarea (Podosphaera leucotricha), rapan (Venturia inaequalis); doza omologata: 0,05 %. Tratamentele cu SALVATOR 25 EW se fac in stadiul de buton roz (inainte de inflorirea deplina) si pana la scuturarea petalelor, acestea fiind fenofazele in care marul este cel mai sensibil la instalarea infectiilor primare. In conditii extreme se pot face tratamente cu SALVATOR 25 EW chiar si in timpul infloritului fara a afecta polenizarea si calitatea fructelor. In toate cazurile, produsul se va combina cu un fungicid de contact contra rapanului, cum ar fi MERPAN 80 WDG sau FOLPAN 80 WDG pentru a preveni instalarea rezistentei. In aceasta perioada se pot face tratamente mai ales contra infectiilor secundare de fainare, dar numai daca anterior nu s-a mai aplicat SALVATOR 25 EW la tratamentele contra rapanului si in alternanta cu produse antioidice de contact (sulf), astfel incat sa se previna instalarea rezistentei.

Samburoase

Spectru de combatere: monilioza (Monilia spp.); doza omologata: 0,075-0,1%. Reamintim ca se aplica tratamente in fenofazele sensibile (inflorit, maturarea fructelor) preventiv sau la aparitia primelor semne de infectie pe flori, lastari sau fructe. Volumul de solutie depinde de inaltimea si densitatea coroanelor pomilor, asigurandu-se o concentratie corespunzatoare de 0,075-0,1%, in functie de momentul tratamentului (preventiv sau curativ) si presiunea de infectie.

Vita de vie

Spectru de combatere: fainarea (Uncinula necator); doza omologata: 0,4 l/ha.Tratamentele se fac in preajma infloritului si pana la compactarea ciorchinilor, asigurand o norma de 0,4 l/ha (de regula in 1.000 litri de solutie). Echipamentul de tratare trebuie sa asigure o pulverizare corespunzatoare inclusiv a partilor mai putin expuse ale butucilor de vie (mai ales partea inferioara si ciorchinii).

Pentru a afla mai multe informatii despre acest produs, dar si despre alte produse, puteti contacta reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra sau consultati site-ul www.alcedoltd.ro, la sectiunea PRODUSE.

Echipa ALCEDO