Din cercetarile finlandezilor asupra neonicotinoidelor, acestea nu afecteaza albinele!

albina - neonicotinoideIn Finlanda a fost efectuat prin proiectul intitulat „Neomehi” un studiu cu privire la posibilul impact al tratamentelor cu neonicotinoide la rapita asupra populatiilor de albine. Proiectul a fost condus de Institutul Finlandez pentru Resurse Naturale (Luke), si Autoritatea Finlandeza pentru Securitatea Alimentara (Evira). Studiile efectuate s-au realizat atat pentru tratamentele la samanta, cat si pentru cele in vegetatie. Potrivit studiului, s-a monitorizat nivelul de reziduuri in plante, polen, nectar, precum si numarul de polenizatori prezenti in camp, si, bineinteles, impactul asupra familiilor de albine. Studiile au relevat ca reziduurile de neonicotinoide sunt prezente in interiorul stupilor, aduse de albine prin transportul de polen si nectar. Tot studiul, arata ca nivelul reziduurilor de neonicotinoide a fost extrem de scazut, incat nu ar fi existat niciun pericol pentru albine.In conditiile studiului amintit, nu au fost constatate efecte negative a acestor reziduuri asupra dezvoltarii si supravietuirii populatiilor de albine. Precizam, ca Finlanda este printre tarile care nu au fost de acord cu interzicerea neonicotinoidelor si nu a aplicat in ultimii doi ani pentru derogari in acest sens.

Este important de mentionat ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) analizeaza in prezent noile cercetari privind utilizarea produselor neonicotinoide. Nu se stie insa cand Comisia Europeana va revizui decizia din 2013 privind limitarea utilizarii acestor produse.

sursa: newsagropages.com

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.