Din 20 ianuarie, fermierii au conturile alimentate

bani subventieFermierii romani primesc, diferenta de 70 de euro pe hectar din schema unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2014, iar in perioada imediat urmatoare vor intra in conturi si ajutoarele nationale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar, conform celor mai recente declaratii facute de oficialii MADR.

Astfel, secretarul de stat George Turtoi a declarat: „Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor in aceasta perioada este de 70,38 euro pe hectar, suplimentar fata de avansul de 69 euro pe hectar, platiti deja in avans, iar cel al ajutoarelor nationale tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro pe hectar”.

APIA a demarat, pe 20 ianuarie, procedurile de efectuare a platii finale pentru SAPS 2014. Suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal, la care s-a aplicat o reducere liniara, necesara pentru a asigura efectuarea platii pentru intreaga suprafata eligibila depusa de fermieri.

In perioada imediat urmatoare, APIA va acorda catre fermieri si platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sectorul vegetal pentru care s-au depus cereri in cursul campaniei 2014. Cuantumul Ajutoarelor Nationale Tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro/hectar si a fost reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 1171 din 29 decembrie 2014.

Totodata, pentru stimularea activitatii in unele sectoare cu potential de piata, precum si pentru cresterea suprafetelor cultivate cu in si canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, aceste ajutoare se suplimenteaza cu plati reprezentand ajutoare nationale tranzitorii specifice, decuplate de productie, astfel: in si canepa pentru fibra 17,45 euro/hectar; hamei 335,00 euro/hectar; tutun 1.280,19 euro/hectar; sfecla de zahar 84,78 euro/hectar.

Suprafata pentru care se acorda aceste plati este de 6,8 milioane hectare, aferenta unui numar de 806.000 solicitanti, iar sumele totale necesare aplicarii schemei de ajutoare nationale tranzitorii in sector vegetal sunt de 140,5 milioane de euro si reprezinta contributie publica de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2015.

Platile pentru SAPS, precum si pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii se vor face in lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342 din 1 octombrie 2014.

sursa: agroromania.manager.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.