Derogare la neonicotinoide pentru porumb, dar nu si la floarea soarelui!

Scris de Echipa Alcedo

Dupa cum se stie, neonicotinoidele sunt o grupa de insecticide foarte eficiente pentru protectia semintelor de porumb si floarea soarelui, de la semanat si pana cand tinerele plantute isi fac aparitia  din sol, impotriva unor daunatori foarte periculosi, asa cum sunt ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) sau viermii sarma (Agriotes spp.). Daca pentru viermii sarma mai avem solutii, pentru ratisoara porumbului situatia este mai complicata. Atacul cel mai periculos al daunatorului este imediat dupa rasarirea culturii, in fenofaza cotiledoane 2-3 frunze, culturile putand fi compromise daca nu se intervine, deci tratamentul semintei este vital.

Din pacate, dupa retragerea acestei grupe de insecticide, nu au aparut inca alte insecticide la fel de eficiente, Romania fiind nevoita in fiecare an sa faca demersuri la UE pentru derogare.

La fel ca si in sezonul trecut, si in acest an MADR a aprobat tratarea semintelor de porumb cu NUPRID AL 600 FS (600 g/l imidacloprid) in zonele si pe suprafetele puternic afectate de atacul daunatorilor Tanymecus dilaticollis si Agriotes spp..

Dar ce facem cu floarea soarelui?

Daca la porumb situatia este sub control, la floarea soarelui a trebuit sa gasim alte solutii, asa cum sunt piretoizii, poate nu chiar la fel de eficiente ca si neoicotinoidele, dar sunt singura „arma” cu care putem proteja atat samanta in sol, cat si plantele in primele stadii de dezvoltare!

Pentru tratamentul semintei de floarea soarelui va recomandam LANGIS, un piretroid pe baza de cipermetrin, omologat pentru combaterea viermilor sarma (Agriotes spp.), in doza de 2,0 l/t samanta. LANGIS creeaza o zona de protectie in jurul semintelor tratate, distrugand sau indepartand daunatorul, fara a afecta germinatia semintelor. Actioneaza prin ingestie si contact, dar are si o actiune repelenta fata de viermii sarma si alti daunatori din sol.

Imediat dupa rasarire, va recomandam sa interveniti cu FASTER DELTA, un alt piretroid, pe baza de deltametrin, omologat ca tratament pentru combaterea ratisoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) in doza de 0,3 l/ha. FASTER DELTA actioneaza prin contact si ingestie, avand si efect repelent si de soc, actionand ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Actiunea de protectie este de 7-10 zile. Acoperirea completa si uniforma a tinerelor plantute este esentiala pentru o buna protectie impotriva atacului daunatorilor.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO