Decizia privind prelungirea autorizarii glifosatului, din nou amanata

Scris de Echipa Alcedo

Discutiile legate de reautorizarea glifosatului continua. In urma cu mai bine de o saptamana a avut loc la Bruxelles o reuniune, unde reprezentantii statelor membre ar fi trebuit sa dea un vot, o decizie finala privind prelungirea autorizatiei de comercializare pentru glifosat, un erbicid larg utilizat in agricultura. Desi dezbaterile au durat mai multe ore, nu s-a inregistrat o majoritate calificata pentru a putea stabili daca folosirea glifosatului va fi permisa in continuare sau nu pe teritoriul UE. Asa ca, decizia a fost amanata pentru urmatoarea sedinta oficiala a Comitetului relevant la nivelul Comisiei UE, programata sa aiba loc in 11-12 iulie.

In tot acest context exista o problema majora: autorizatia de folosire a glifosatului in spatiul UE expira pe 30 iunie. Asta inseamna ca fie trebuie sa se recurga la un vot pentru o prelungire temporara, fie la o prelungire “tehnica”, in conformitate cu legislatia comunitara.

Amanarea votului final pentru prelungirea autorizatiei de folosire a glifosatului in spatiul UE pare sa aiba ”radacina” in chestiuni interne din mai multe state membre. De exemplu, in Germania, politicienii nu au ajuns la un consens pentru exprimarea unui vot national la Bruxelles, conform site-ului agrarheute.com. De asemenea, Franta si-ar fi anuntat pozitia de a nu sustine prelungirea autorizatiei.

Tara noastra sustine prelungirea autorizatiei pentru glifosat pe o perioada de 15 ani, in conditiile in care studiile nu au demonstrat ca produsul afecteaza sanatatea umana si cea a mediului. “Noi sustinem prelungirea pe perioada maxima si pentru utilizarea oricarui produs care permite o competivitate cu oricare stat, nu doar cu cele europene, ci si cu Brazilia, Australia, China, Argentina sau Rusia”, considera secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Daniel Botanoiu.

sursa: agrointel.ro

Text adaptat de echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.