De ce se intarzie cu plata subventiilor?

Scris de Echipa Alcedo

terenuri agricole_30.03.2011La o reuniune de lucru cu fermierii din judetul Suceava, ministrul Agriculturii Achim Irimescu le-a explicat celor prezenti problema subventiilor, spunand ca in prezent Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se afla in plin proces de efectuare a platilor, iar banii trebuie sa ajunga la beneficiari intr-un timp cat mai scurt.

Totodata, ministrul Irimescu a prezentat intarzierile care au impiedicat efectuarea la timp a platii subventiilor, mai exact adoptarea extrem de tardiva a legislatiei necesare efectuarii platilor in 2015, depunerea cererilor de plata incepand la jumatatea lui aprilie respectiv cu o luna jumatate intarziere.

O alta cauza a intarzierilor a constat in contractarea modulului de plati la sfarsitul lunii iulie 2015, actiune care trebuia realizata cu un an inaintea demararii platilor in avans.

Fiind vorba de aplicarea unor scheme de plati noi si de o complexitate crescuta comparativ cu cele din Politica Agricola Comuna trecuta, majoritatea statelor Uniunii Europene au intampinat probleme in implementarea lor. Romania s-a alaturat celorlalte state ale Uniunii Europene, solicitand prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015, fara penalitati. Vreau sa ii asigur pe toti fermierii ca nu este incetinit ritmul, insa am optat pentru prelungirea termenului ca sa ne asiguram ca nu vor exista penalitati”, a afirmat ministrul in cadrul discutiilor cu fermierii.

De asemenea, Achim Irimescu a afirmat ca APIA lucreaza in paralel pentru platile din 2016 si a dat asigurari ca nu se vor inregistra intarzieri, amintind ca s-a realizat simplificarea semnificativa a cererii de plata pentru anul 2016, dosarul fiind de noua ori mai redus fata de cel din 2015, pentru platile directe.

sursa: comunicat de presa MADR