De ce a crescut nivelul populatiei de Ostrinia nubilalis in ultimii ani?

De cativa ani, compania FMC, in colaborare cu INCDA Fundulea si SCDA Lovrin, a inceput o actiune de monitorizare, la nivel national, al zborului sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis) si al omizii fructificatiilor (Helicoverpa armigera).

Pe 17 august s-a inregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis – generatia a II-a in majoritatea zonelor de monitorizare si exista o presiune de atac, dupa cum urmeaza:

  • RISC RIDICAT DE ATAC in zonele: Banat, Crisana, Oltenia
  • RISC MEDIU in zonele: Muntenia si Dobrogea
  • RISC SCAZUT in zonele: Moldova si Transilvania

Ce pot face fermierii pentru a scadea, in timp, rezerva acestei specii daunatoare porumbului? Sa respecte verigile tehnologice si masurile preventive pentru protectia plantelor, dar si cele curative, sa toace resturile vegetale ramase dupa recoltarea porumbului pentru ca larvele de Ostrinia aflate la maturitate sa nu aiba un „domiciliu stabil” pe durata sezonului rece, sa nu mai practice monocultura porum30bului pentru a evita cresterea rezervei biologice a daunatorilor.

Mai multe informatii despre acest daunator si, poate, un raspuns la intrebarea „De ce a crescut nivelul populatiei acestei specii de insecte?” gasiti aici.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.