Daunatorii pot ierna in scheletul din interiorul serelor si solariilor. Ce-i de facut?

Scris de Echipa Alcedo

Tetranychus urticae – paianjenul rosu comun

In spatiile protejate (sere si solarii), solul este atacat atat de agenti patogeni, cat si de daunatori. Acest lucru nu se intampla doar pe perioada vegetatiei, ci si intre ciclurile de cultura. Numerosi daunatori pot ierna in scheletul din interiorul serelor si solariilor continuandu-si astfel evolutia. Printre daunatorii care, intre ciclurile de cultura, pot parcurge aceasta etapa in stare activa sau latenta de viata se numara: tripsul comun (Thrips tabaci), tripsul californian (Frankliniella occidentalis), paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), dar si nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita).

Pentru a combate acesti daunatori, prima masura profilactica recomandata este dezinsectia serelor si solariilor intre ciclurile de cultura a legumelor, iar pentru acest lucru puteti utiliza, VERTIMEC 1,8 EC (1,0-1,2 l/ha).

Cea de-a doua masura profilactica care ar trebui aplicata este dezinsectia solului. Aproape toate culturile de legume din sere si solarii sunt atacate de nematodul galicol al radacinilor, pagubele cauzate de acesta putand ajunge pana la compromiterea culturilor de pe aceste terenuri. 

Dezinsectia solului se poate face pe cale chimica, cu produse care actioneaza prin emiterea de vapori sau cu actiune sistemica, ca de exemplu: LANNATE 20 SL (1,25 l/ha), BASAMID granule (250 kg/ha), VYDATE 10 G (30-64 kg/ha), VYDATE 10 L (10 l/ha) si NEMATHORIN 10 G (15 kg/ha). Este important de precizat ca in momentul efectuarii tratamentului, temperatura solului trebuie sa fie de minim 10-12 grade Celsius.

Avand in vedere faptul ca, LANNATE 20 SL, NEMATHORIN 10 G, VYDATE 10 G si VYDATE 10 L sunt incadrate in categoria “T”, aceste produse pot fi utilizate numai de catre persoane autorizate. Pentru evitarea aparitiei acestor daunatori in sere si solarii, nu ezitati luarea unor masuri preventive, utilizand produsele recomandate.

Asadar, pentru cei interesati de achizitionarea acestor produse si nu numai, va recomandam sa luati legatura cu reprezentantul de vanzari ALCEDO, din zona dumneavoastra agricola.

Echipa ALCEDO