Daca ati fost calamitati anul acesta, statul va despagubeste

baniDe curand, Guvernul Romaniei a adoptat, Hotararea de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie- august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal.

Actul normativ urmareste reducerea impactului economic asupra continuarii activitatilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie-august 2014.

Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de catre Institutiile Prefectului din judetele afectate in perioada ianuarie-august 2014, suprafata agricola totala calamitata s-a ridicat la 141.568, 33 ha, actul normativ in cauza urmand sa compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantatiile afectate, prin acordarea de sume banesti in cadrul unei scheme de ajutor “de minimis” in conformitate Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis acordat pe cultura agricola/plantatie pomicola, viticola, este urmatorul: grau, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica-335 lei/ha; legume in camp, pepeni-610 lei/ha; cartof-700 lei/ha; plantatii pomicole-1200 lei/ha; plantatii viticole-500 lei/ha; sfecla de zahar-400 lei/ha; lucerna, mustar, tutun-250 lei/ha; capsuni-300 lei/ha.

Cererile trebuie depuse pana la data de 7 noiembrie 2014 la sediile primariilor iar plata se va realiza, intr-o singura transa, pana la data de 31 decembrie 2014.

sursa:madr.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.