Cum va fi vremea saptamana aceasta

Scris de Echipa Alcedo

vremeaIn primele zile ale intervalului va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o racire treptata a vremii, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -7…2°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si -13…-1°C in restul intervalului. Cea minima se va incadra intre -18…-1°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, fiind conditii de producere a inghetului la sol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -8…4°C, in majoritatea zonelor de cultura. Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, la nivelul intregii tari. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar vantul va prezenta intensificari, local cu aspect de viscol, in special in jumatatea de sud a tarii.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari. In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Totodata, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenta (-10…-15°C) ale plantelor, precum si in absenta stratului de zapada vor fi posibile ingalbeniri si brunificari ale aparatului foliar. In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole si viticole isi vor mentine starea de repaus biologic.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari faziale, taieri de rodire si tratamente fitosanitare la speciile pomicole si viticole) vor fi sistate temporar, insa va avea loc verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.