Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremeaVremea va intra treptat intr-un proces de racire, devenind normala sub aspect termic pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17…29°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar cea minima se va incadra intre 3…19°C, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 20…29°C, in aproape toata tara, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna. Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului local cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Totodata, in primele zile ale perioadei, cantitatile de apa vor depasi local 15-20 l/mp si izolat 35-40 l/mp.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), continuandu-se maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea. La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari. Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla predominant in fazele de ingrosarea axei hipocotile (70-100%) si acumulare a zaharului in radacina (50-100%). In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, precum si maturitatea deplina si recoltarea la soiurile tardive. La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de sezon. Cultura de rapita semanata pana la aceasta data va inregistra primele faze de vegetatie (germinare-rasarire). Totodata, se vor continua lucrarile de semanat la nivelul intregii tari.
sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.