Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C, valori apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 18…31°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima se va incadra intre 5…21°C, in cea mai mare parte a tarii. Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, in prima parte a intervalului, cantitatile de apa vor mai putea depasi, izolat 20-25 l/mp in vestul si sudul tarii.

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Crisana, Maramures si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Banatului, sud-vestul si local in nordul Transilvaniei, sud-estul, nord-estul si local in estul si centrul Moldovei. Aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Moldova, local in estul si sudul Munteniei, centrul si estul Olteniei, nordul Banatului. In cultura de porumb, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In centrul si local in nord-vestul si sud-estul Transilvaniei, nord-vestul si local in vestul Moldovei, izolat in estul Olteniei si al Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, procesele vegetative ale culturilor de camp se vor desfasura pe ansamblu normal, in majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, precipitatiile inregistrate au determinat o imbunatatire a rezervei de apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor, astfel lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua in general in bune conditii. Ca urmare a precipitatiilor prognozate, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.