Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)La inceputul perioadei va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara in cea mai mare parte a tarii, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire in evolutia regimului termic, acesta devenind normal. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…33°C, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima se va situa intre 12…24°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat, caderi de grindina. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura neirigata de porumb, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. In nordul, centrul si local in sudul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va mentine in limite satisfacatoare.

Mentinerea regimului termic ridicat al aerului din primele zile ale perioadei, asociat cu deficitele mari de umiditate din sol, va determina in continuare ofilirea, rasucirea si uscarea partiala/totala a frunzelor, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, precum si un procent ridicat de plante sterile. De asemenea, in plantatiile pomi-viticole se va semnala in continuare ingalbenirea frunzelor, un ritm de crestere al fructelor/boabelor mai redus decat in mod normal, acumularea fortata a zaharului, subdimensionarea si caderea prematura a rodului, indeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.

sursa: meteoromania.ro