Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremea (1)Perioada se va caracteriza printr-o vreme calduroasa in aproape toata tara, chiar caniculara, indeosebi in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 28…37°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va oscila intre 8…26°C, in majoritatea regiunilor agricole. Se intrevad ploi cu caracter de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.

In cultura de porumb, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

In conditiile mentinerii unor deficite de umiditate in sol si temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), pe suprafetele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, se va deprecia in continuare, semnalandu-se fenomenele de ofilire temporara si uscare partiala a aparatului foliar, stiuleti slabi dezvoltati si incomplet formati la porumb, precum si seminte seci la floarea-soarelui. In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, floarea-soarelui isi va definitiva faza de inflorire (100%), continuandu-se maturitatea ceara (10-100%) si deplina (10-30%). La cultura de porumb se va finaliza matasirea (80-100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%). Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile (60-100%) si acumularea zaharului in radacina (10-40%), iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare. La speciile pomicole se vor semnala cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor. Vita-de-vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masa vor predomina acumularea zaharurilor si coacerea in „parga“, in toate podgoriile. Ca urmare a mentinerii secetei pedologice prelungite, lucrarile agricole in camp (araturi in vederea insamantarilor de toamna) se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.