Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire, devenind calduroasa sub aspect termic, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 18…27°C in primele zile, valori apropiate de normele climatologice si 20…30°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 25…35°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima se va situa intre 11…24°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Sub aspect pluviometric se intrevad precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in nord-vestul si vestul tarii.

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, vestul Maramuresului, vestul si sud-vestul Transilvaniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania si estul Maramuresului, gradul de aprovizionare cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare.

Regimul termic al aerului si solului, mai ridicat decat in mod normal si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor determina deprecierea aparatului foliar prin ingalbenire/uscare, boabe sistave si stiuleti subdimensionati la porumb, capitule cu diametrul restrans si seminte seci la floarea-soarelui, indeosebi pe arealele agricole unde se mentine fenomenul de seceta pedologica. La graul de toamna va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, la nivelul intregii tari. Cultura de floarea-soarelui se va afla in fazele de inflorire (80-100%) si maturitate ceara (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Lucrarile agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfasura in general in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.