Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)In acest interval va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 20…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 28…39°C, in toate regiunile agricole, iar cea minima va oscila intre 10…26°C, in cea mai mare parte a teritoriului. Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. In cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul si nord-vestul Munteniei, local in centrul, sudul si estul Olteniei, izolat in vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apa in sol, la culturile prasitoare se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenire si/sau uscare prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc), se vor putea efectua in bune conditii, in zilele fara precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.