Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremea (1)In acest interval va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 19…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C fata de normalul perioadei, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 27…38°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va oscila intre 10…27°C, in cea mai mare parte a zonelor agricole. Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina, indeosebi in jumatatea nordica a tarii.

Continutul de umditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, vestul Transilvaniei, estul si sudul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Muntenia, local in centrul si estul Olteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va mentine in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi mai intense in majoritatea regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, datorita mentinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (30…32°C) se va semnala in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, indeosebi pe arealele cu deficite de umiditate in sol.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.