Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura  maxima a aerului va oscila intre 19…34°C, iar cea minima se va situa intre 9…20°C. Probabil se vor inregistra temperaturi mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala fenomenul de seceta pedologica, avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Banat, Crisana, Moldova, Dobrogea, in sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul Maramuresului, estul si sud-vestul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Maramures, Transilvania, Oltenia si Muntenia, continutul de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim. In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele biologice la speciile de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30…32°C) de rezistenta ale plantelor, se va inregistra ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, la culturile prasitoare, indeosebi in zonele afectate de seceta pedologica. Sub aspect fenologic, graul de toamna se va afla in fazele de maturitate in lapte, ceara si deplina (10-100%), iar in zonele de campie se va continua recoltarea. Cultura de rapita isi va continua faza de maturitate deplina (10-100%) si lucrarile de recoltare. Floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-30 frunze), formarea/cresterea calatidiului (10-100%) si inflorirea (10-60%).

Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul va parcurge infrunzirea (11-21 frunze), formarea paniculului (10-100%) si matasirea (10-50%). La sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%), in principalele bazine de cultura. La speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase (cires, visin, cais si piersic), maturarea fructelor si recoltarea acestora. Vita-de-vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor, precum si formarea si cresterea boabelor in ciorchine, la soiurile de masa.

sursa: meteoromania.ro