Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 13…25°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19…29°C, in majoritatea regiunilor agricole, iar cea minima se va situa intre 6…20°C, la nivelul intregii tari. Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in prima parte a intervalului, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Moldova, pe suprafete extinse din Dobrogea, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, local in nordul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei si Munteniei, izolat in centrul Dobrogei. Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, estul si sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Transilvania si Muntenia, izolat in centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare, precum si a celor de coacere si maturare la cerealierele de toamna, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale si mecanice, tratamente fito-sanitare, etc., exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro