Cum va fi vremea in aceasta saptamana

In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 13…25°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19…29°C, in majoritatea regiunilor agricole, iar cea minima se va situa intre 6…20°C, la nivelul intregii tari. Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in prima parte a intervalului, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Moldova, pe suprafete extinse din Dobrogea, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, local in nordul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei si Munteniei, izolat in centrul Dobrogei. Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, estul si sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Transilvania si Muntenia, izolat in centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare, precum si a celor de coacere si maturare la cerealierele de toamna, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale si mecanice, tratamente fito-sanitare, etc., exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.