Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremea_02.05.2011 (1)Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, chiar caniculara in primele zile ale intervalului. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 18…37°C, in cea mai mare parte a tarii, iar cea minima se va incadra intre 10…22°C, la scara intregii tarii. Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Crisana, Banat, pe suprafete extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, estul Olteniei. In Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, nordul si local in centrul Transilvaniei, sud-estul si izolat in nordul Munteniei, local in sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare. In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Moldova, Banat, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, local in estul Olteniei. Aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, nordul si izolat in centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudvestul, sud-estul si izolat in nordul Munteniei, sud-vestul Dobrogei. In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi mai intense, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, deficitele de apa din sol, asociate cu temperaturile maxime ridicate ale aerului, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (Tmax. > 30…32°C) ale culturilor prasitoare vor determina ofilirea temporara a aparatului foliar in orele de amiaza, rasucirea si uscarea partiala a acestuia, precum si fortari stadiale.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.