Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…32°C, la scara intregii tari, iar cea minima va oscila intre 4…20°C, in majoritatea zonelor de cultura. Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, reduse cantitativ, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in Moldova, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, local in estul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim in Maramures, pe suprafete extinse din Oltenia si Transilvania, nord-vestul si local in centrul, nordul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei. In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si chiar extrema, in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Banatului, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, local in sud-estul Olteniei. In Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul si local in centrul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei si vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile vegetative la culturile de camp si pomi-viticole vor fi mai intense, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie se va mentine buna si medie in semanaturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba la culturile tardive, precum si pe arealele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.