Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011In prima parte a perioadei va predomina o vreme, in general normala, dupa care se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 20…31°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va fi cuprinsa intre 6…19°C, la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni. Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.

In cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate va inregistra deficite de apa, in Moldova, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, nord-estul si sud-vestul Munteniei si local in estul Olteniei, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat chiar extrema. In Maramures, Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia si Transilvania si izolat in sud-vestul, estul Dobrogei si vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim. La cultura de porumb in stratul de sol 0-50 cm, gradul de aprovizionare cu apa va inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, nord-estul si sudul Munteniei si izolat in sud-vestul Olteniei. In Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul, centrul si sud-estul Munteniei si local in sud-vestul, estul Dobrogei si vestul Banatului rezerva de umiditate se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura normal in majoritatea zonelor de cultura, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind mai intense pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In general, starea de vegetatie a speciilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. Lucrarile agricole (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in general normal, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro