Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme instabila si mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 13…25°C, in cea mai mare parte a tarii, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17…32°C, iar cea minima va fi cuprinsa intre 7…18°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 10 cm se va incadra intre 14…26°C, limite optime desfasurarii proceselor de vegetatie la culturile de camp infiintate pana in prezent. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina in majoritatea zonelor de cultura, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, sud-vestul si local in estul Dobrogei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei. In Banat, Crisana si Moldova, pe suprafete extinse din Transilvania, centrul si sud-estul Dobrogei, nord-estul si izolat in sud-vestul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat chiar extrema. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in sud-vestul si estul Dobrogei. Seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema se va semnala in Banat, Crisana si Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, vestul Transilvaniei si izolat in sud-vestul Olteniei, nord-estul si sudul Munteniei.

Pe ansamblu, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de camp si pomiviticole vor evolua in conditii normale pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, procesele vegetative fiind intensificate in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. In general, lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc) se vor efectua in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro