Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16…30°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar cea minima se va situa intre 4…18°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 16…25°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, rasarire, aparitia primelor frunze la culturile prasitoare infiintate in epoca optima. Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. La inceputul perioadei, cantitatile de apa vor depasi local 10-15 l/mp, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare in Maramures, Oltenia si Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei si Transilvaniei, izolat in sud-estul Moldovei. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Moldova, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, local in sudul Dobrogei. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Banat, Crisana si Moldova, nordul si local in sudul Dobrogei, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, sudul Olteniei, izolat in sud-vestul Munteniei, se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica si izolat chiar extrema.

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura pe ansamblu normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie a plantelor se va mentine in general buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile infiintate tardiv si pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii bune.

sursa: meteoromania.ro