Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 15…26°C, in aproape toate zonele de cultura, iar cea minima va oscila intre 4…14°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 13…23°C, limite optime desfasurarii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire-aparitia primelor frunze) la culturile de primavara semanate pana in prezent. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim in Oltenia, Muntenia, in cea mai mare parte a Dobrogei, Maramuresului, in sudul si nord-vestul Transilvaniei si izolat in sudul Moldovei. In Banat, Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Moldovei si local in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica. Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Moldova, in sud-vestul Munteniei, sudul Olteniei, centrul si nordul Dobrogei, vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei.

Conditiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro